Joomla! 1.5 neler getiriyor?

joomla_screenshots

Joomla! 1.5 RC1 yayımlandı. Daha önce yazdığım gibi bu sürüm web sunucularında kullanılabilecek kararlılıkta.

İlk olarak gözüme çarpan yenilikler

URL’ler daha okunaklı hale getirilmiş. Bunu sağlamak için eski sürümdeki gibi URL’lerde yazı numarası yerine yazının başlığı kullanılmış. URL’lerde “ç,ğ,ı,ö,ş,ü” karakterleri de kullanılabiliyor.

RSS ve Atom sağlayıcısı (Haber akışı) yeniden yazılmış. Artık haber okuyucu programlarda (Google Reader, vb.) yazının içindeki bağlantılar ve resimler de gösterilebiliyor. Ayrıca farklı bölüm ve kategoriler için de haber akışı alınabiliyor.

FTP katmanı kullanılarak dosya ve dizin erişim izinlerinde oluşan problemler önlenmiş.

XML-RPC erişilebilirliği eklenmiş. Joomla! 1.5’in kendine ait bir XML-RPC API’si bulunuyor. Masaüstü uygulamalarının bu API’yi kullanmaya başlamaları zaman alacağı için Blogger API desteği de verilmiş. MetaWeblog API desteği de yolda.

Yönetim panelinin kullanımını zorlaştıran bazı özellikler yeniden düzenlenmiş. Örneğin 1.0 sürümünde yazının giriş paragrafı ile içeriğini ayrı editörlere yazmak gerekirken 1.5 sürümünde ikisini de tek bir editöre yazabiliyorsunuz. Ayrıca “mosimage” eklentisi de kaldırılmış. Artık yazılarınıza resim eklemeyi editörün içerisinde gerçekleştiriyorsunuz.

Bir diğer düzenleme de eklenti, tema ve dil paketlerinin kurulum sisteminde yapılmış. Artık her türlü paketi tek bir yerden yüklüyorsunuz. Joomla! 1.5 kurmak istediğiniz paketin içeriğini kurulum sırasında anlayabiliyor.

Yönetim panelinde Ajax bileşenleri kullanılarak sayfayı yenilemeden bazı ayarların yapılabilmesi sağlanmış. Aynı şekilde yazıyı kaydetmeden önizlemesini görebiliyorsunuz.

Reklam

Joomla! 1.5 neler getiriyor?” için 3 yorum

  1. Geri bildirim: oyyla.com
  2. İki üç hafta önce, acil bir şekilde komisernevzat.com sitesini adam etmem gerekti. Joomla 1.5’u paldır küldür çekip, yarım saat kurcalayıp öğrendikten sonra http://www.komisernevzat.com şekline pratik bir biçimde dönüştü. Sitede yazıları sütunlara ayırabilme, ana sayfa öğelerini sıralayabilme, reklam modülleri, hatta reklamları adet ve öncelik bazlı döndürebilme gibi pratik özellikler var. Sol menüler değişik tiplerde olabiliyor. Kısım (section) ve kategori dallanması sayesinde içeriği de kolay organize edebiliyorsunuz.
    Türkçeleştirmek içinse, dil dosyasında en-GB yazan yerleri tr ile değiştirip birkaç çeviri yapmam yetti.
    Yeni yazı eklemek vs. oldukça pratik. Yalnız bir kusur var, tiny editör ile reklam kodu vs. yerleştirirken kodlar bazen siliniyor. Problemi çözmek için böyle sayfalarda düz html editörüne geçiş yapmak yeterli.

    Kısaca hızlı bir site açma ve düzenleme sistemi arayanlar için çok pratik bir çözüm olmuş.

  3. Drupal deneyimim başlıklı yazıda Joomla!’nın artık beni tatmin etmediğini yazdım. Joomla! geliştiricilerinin izlediği yol ile Drupal geliştiricilerinin izlediği yolu kıyasladığımda Drupal daha çok ilgimi çekiyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s