Drupal deneyimim

Bir süredir Joomla! ve SMF etkileşimiyle oluşturduğum bir site için alternatif arayışındaydım. Artık bu arayışım sona erdi. Drupal‘ı buldum.

Joomla! ve SMF’nin beni tatmin edememesinin bazı nedenleri var. Birincisi Joomla!’nın standart dağıtımında bir topluluk sitesi için ihtiyaç duyulan özelliklerin hiçbiri bulunmuyor. Kullanıcı yönetimi, mesaj tahtası, kişisel günlük, yorumlar, geri izlemeler ilk olarak aklıma gelen eksiklikler. Üçüncü şahısların yazmış oldukları eklentiler ise her zaman güvenlik sorunları oluşturuyor.

SMF’yi kullanmaktan vazgeçmemin ise farklı bir sebebi var. SMF’nin kullandığı lisans sözleşmesi diğer açık kaynak yazılım lisansları ile uyumsuz. Bana göre bu uyumsuzluk SMF’nin gelişimini yavaşlatıyor. Örneğin bu tarihte en güncel olan 1.1.3 sürümünde hala WYSIWYG editörü bulunmuyor. Piyasada bazı açık kaynaklı WYSIWYG editörleri bulunmasına rağmen lisans kısıtlamaları nedeniyle bu editörler SMF paketine dahil edilemiyor. Bu nedenle SMF geliştiricileri bütün bileşenleri sıfırdan yazmak zorundalar. Sonuç olarak özgür yazılım camiasının desteğinden mahrum olan SMF’nin gelişimi sancılı oluyor.

Joomla! ile SMF’nin bütünleşmesini sağlayan köprü eklentisi de lisans uyumsuzluğu nedeniyle askıya alındı. Bu nedenle yakında yepyeni sürümleri yayımlanacak olan iki yazılımın da yolları tamamen ayrılacak.

Drupal’ı tercih etmemin nedenlerine gelelim. Kullanmaya başlayalı henüz birkaç saat geçmesine rağmen yazılımdan oldukça etkilendim. Topluluk yönetimi için ihtiyaç duyulan özellikler (kullanıcı yönetimi, mesaj tahtası, kişisel günlük, yorumlar, geri izlemeler) standart dağıtımın içinde geliyor. Bu özelliği, amacım bir topluluk sitesi oluşturmak olduğunda, Drupal’ı diğer seçenekler arasında ilk tercihim yapıyor.

Drupal’ı öne çıkaran bir diğer sebep de drupal.org’daki temalar dizini. Yeni bir tema arayışına girdiğimde bakacağım ilk adres bu dizin olacaktır. Bu sayede zaman kaybı en aza inecek ve temanın güncellemelerini daha rahat takip edebileceğim.

Artık bir topluluk sitesi kurmak istediğimde yazılım tercihim Drupal olacak. Bunun dışındaki çalışmalarda işin gereksinimlerine göre diğer sistemleri göz önünde bulunduracağım.

Reklam

Drupal deneyimim” için 10 yorum

  1. Drupalı üyesi olduğum bir forumda kullanıyorum. İlk zamanlar alışması biraz zor oluyor zira diğer platformlara göre daha değişik. Ancak alıştıktan sonra kullanması zevk veriyor. Desteklediği özellikler senin de saydığın gibi bir hayli fazla ve oldukça esnek. Ufak tefek sıkıntıları var (örneğin anında mesajlaşmadaki Türkçe karakter problemleri, forumundaki yeni mesajların olduğu sayfaya doğrudan gidememe gibi) fakat gelişimi hızlı olacak gibi görünüyor.

  2. Ben de ilk defa YTÜ Linux Grubu’nun sitesinde tanışmıştım. O zamanlar kendim kurmayı denediğimde başarısız olmuştum çünkü ayarların olduğu dosyayı elle değiştirmek gerekiyordu.
    Drupal 5’te kurulumu kendiişler hale getirmişler fakat hala veritabanını elle oluşturmak gerekiyor.

  3. Küçük bir not. Sanırım ‘kendiişler’ kelimesini sık kullanmaya başlayacağım :) Türkçene oldukça dikkat ettiğin zaten yazılarından kendini ele veriyor ancak bu kendiişleri çok beğendim. (forum için mesaj tahtası’nı kullanasım gelmiyo ama)

  4. Teşekkür ederim.
    Aslında “mesaj tahtası” da yanlış bir kullanım olmuş. Ben “bulletin board” kavramına bir karşılık olarak kullanmıştım onu fakat “ilan tahtası” veya “tartışma bölümü” daha uygun olurdu.

  5. Forum aslında dilimize pelesenk olmuş, sanırım otomatik için kendiişler kadar şirin bir muadil bulana kadar vazgeçemeyeceğim.

  6. Bu yorumunuzda “Ufak tefek sıkıntıları var (örneğin anında mesajlaşmadaki Türkçe karakter problemleri, forumundaki yeni mesajların olduğu sayfaya doğrudan gidememe gibi) fakat gelişimi hızlı olacak gibi görünüyor.” demişsiniz.

    Sadece forumdaki son yazıları listeleyen bir sayfa yok fakat sitedeki son güncellemeleri (forum yazıları da dahil) gösteren bir sayfa var. Bir örneğini bu adreste görebilirsiniz.

  7. Bu bölümü zaten son mesajları görüntülemek için kullanıyorum. Benim kast ettiğim şey, örneğin bu bölümde birden fazla sayfası olan bir başlığın, 2. sayfasına tıklayarak doğrudan 2. sayfaya gitmekti. Drupalda doğrudan bu mümkün değil, kullandığım forumun yöneticilerine bir alternatif söylemiştim (birisi php kodları ile oynamıştı sanırım). Durum bundan ibarettir özetle.

  8. Geri bildirim: oyyla.com
  9. Drupal’dan vazgecmeyin derim :)) Yabanci icerikli sitelerimde gayet sorunsuz calistiriyorum. Turkce sitelerde ise dil ile ilgili problemler cikiyor ama onlari da forumlardan arastirarak cozuyorum.

  10. Arkadaşlar,
    Drupal de bir site yapmak istiyorum ve bir topluluk sitesi olacak. Fakat drupali çok iyi bilmediğim için bu işi yaptırabileceğim birilerini önerebilir misiniz?
    Teşekkürler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s