Cloud hosting nedir?

Geleneksel hosting işinde hosting firması müşterisine bir sunucu kiralar. Bu sunucuda koşacak olan işletim sistemi, uygulama sunucusu ve veritabanı sunucusu müşteri tarafından kurulur. Bütün güvenlik prosedürlerinin uygulanması müşterinin sorumluluğundadır. Ziyaretçi sayısı arttığında clustering yapmak müşterinin sorumluluğundadır. İşletim sistemini, uygulama sunucusunu ve veritabanı sunucusunu güncellemek müşterinin sorumluluğundadır.

Cloud hosting işinde ise müşterinin tek sorumluluğu kendi uygulamasını kodlamaktır. Bunun dışında müşteriye başka bir sorumluluk bırakılmaz. Uygulamasının hangi sunucu üzerinde çalışacağını, hangi SQL veritabanını kullanacağını, işletim sisteminin ne olacağını müşteri bilmez. Müşteri hosting firmasına yalnızca war (ROOT.war) dosyasını emanet eder. Güncelleme ve cluster işlemleri tamamen otomatize edilmiştir.

Cloud servislerinde varsayılan Java kütüphaneleri değiştirilmiş ve bazı özelliklere erişim kısıtlanmıştır. Örneğin dosya sistemi ve socket işlemlerine izin verilmez veya kısıtlı erişim sağlanır (yalnızca kendi uygulamasının bulunduğu dizine erişim gibi). Yazılımcı klasik Java Logging API‘sini kullanır fakat arka planda loglar dosya sistemi yerine merkezi log sunucularına iletilir. Müşterinin kendi loglarına web üzerinden erişimi sağlanır. Cron benzeri job queue API’si sağlanır. Resim ve video gibi SQL veritabanına yazmanın uygun olmayacağı veriler (blob) için özel servisler sağlanır. SQL veritabanına alternatif olarak NoSQL ve key/value store servisleri sağlanır.

Ben Java web uygulamaları için özelleştirilmiş cloud servisinin resmini çıkardım. Bu cloud servislerinin Java’ya veya web uygulamalarına has olduğu anlamına gelmez. C ile geliştirilmiş uygulama çalıştırmak için özelleştirilmiş cloud servisi de olabilir. Nasıl olacağını okuyucunun hayal gücüne bırakıyorum.

Notlar

Her zaman bazı istisnai durumlar olabilir. Örneğin aşırı titiz bir müşteri için dedike servis sağlanabilir. Böyle bir müşteriye uygulamasının diğer müşterilerden ayrı bir ortamda çalışacağı garanti edilirken, diğer müşterilerin kullanamadığı servisler sağlanmaz.

Cloud hosting sağlayıcıları

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Cloud_platforms

Reklam

Cloud hosting nedir?” için 5 yorum

  1. Güzel açıklamışsın, benimde aklımda kişiye özel servisler vardı. Sanırım bu sistemin oturması buralarda biraz zaman alır gibi. Ama uğraşanlardan olmak tabiki isterim ;)

  2. Peki bu sistem sadece jsp içinmi geçerli?
    asp.net, php gibi dillerde koyabiliyormuyuz bu .war uzantılı dosyayı nasıl elde edebiliyoruz?
    Son olarakda cloud hosting satan firmalarda saatlik ücret yazıyor bu neyin saatidir :)
    Bilgilendirme yapabilirseniz sevinirim , hoşçakalın..

  3. Acıkcası ben tam olarak anlamadm :/
    Normal hosting veya reseller aldıgımızda biz sunucu tarafında hiçbir özelliğe veya ayarlarına karısmıyorduk normal hosting de ise sadece php veya sitemizin kodları ile ilgilenirdik
    şimdi bu cloudhost almak bana daha cazip geldi ama daha tam olarak nasıl calıstıgını ögrenmem gerekiyor cloudhost da sunucu tarafındaki ayarlar ve saldırı oldugu zaman yapılması gereken ayarları bizim tarafımıza mı bırakılıyor ?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s